Tekvicové jadierka

Proces pestovania a úpravy tekvicových jadierok

Tekvica je jednoročná rastlina a jej semienka sa vysievajú v apríli. Má bujný rast a mohutnú koreňovú sústavu, ktorá jej umožňuje čerpať vodu aj z väčších hĺbok. Plody tekvice majú rôzny tvar a veľkosť, farba býva žltá, zelená alebo oranžová. Semienka tekvice majú vajcovitý tvar a ich veľkosť závisí od druhu tekvice. Táto plodina je teplo milná a preto sa jej darí v našej oblasti, čím je teda pre Ponitrie špecifickou plodinou.

Naša firma pestuje prevažne tekvice veľko plodé a Štajerské tekvice (olejné), ktoré sú žltej farby so zelenými pásmi. Ďalej len ako doplnok tekvica hokaido a okrasné tekvičky.

Zber tekvíc začíname už v septebri a jeho proces začína nahŕňaním tekvíc do radov. Následne kombajn jadierka vyberá z plodín a ich dužinu necháva na roly. Jadierka sa ešte v ten deň dôkladne premývajú a sušia. Keď sú vysušené musia sa dať do bubna, ktorý ich zbaví jemných šupiniek pomocou ventilátora. Takto spracované sa skladujú vo vrecia na suchom m. Pred tepelným spracovaním sa preberajú strojom, ktorý úrodu zbaví menších jadierok, či polámaných. To ale nie je posledný proces ich úpravy. Na našej práci si dáme veľmi záležať a je pre nás veľmi ťažké konkurovať zahraničnému trhu, ktorý síce neponúka kvalitu, ale sú lacné. Zákazníkom musíme ponúknuť iba najlepšiu kvalitu a tú docielime ručným preberaním jadierok o ktoré sa stará denne niekoľko našich usilovných zamestnankýň.

Pri tepelnom spracovaní používame elektrické rúry s vysokým ohrevom a plynový rotačný bubon. Pečieme ich podľa vlastnej receptúry.